20è aniversari d’ozestudi.

Fa vint anys, per aquestes mateixes dates de tardor, quatre joves estudiants de disseny industrial, disseny gràfic i escultura, somiaven amb realitzar projectes sota una marca pròpia. En aquests dies freds de finals de tardor, ara fa vint anys, naixia ozestudi.
Dues dècades ininterrompudes que hem omplert de projectes. Millors o pitjors, però sempre amb un disseny particular basat la nostra pròpia manera de veure i entendre el disseny. El disseny d’aleshores i el d’ara, perquè, tot i que canvien els temps, les necessitats i els anhels segueixen sent els mateixos, o molt semblants.

Ni un sol moment dels aproximadament 7.300 dies que hem dedicat al disseny hem oblidat que projectem per a les persones a través de la indústria i que, malgrat l’afany per accelerar el temps, aquestes tenen el seu propi ritme. Els éssers humans necessitem comprendre el món que ens envolta i això, per molt que siguem dissenyadors, ens obliga a proposar solucions que a part de ser innovadores han de ser també prudents, entendibles i processables en un determinat temps. L’home i el disseny van sempre acompassats, sotmesos a condicionants que han de permetre dibuixar el millor futur.

Quatre ubicacions diferents, cinc canvis d’equip i tots els dies tristos que desgraciadament també hem viscut, no han pogut acabar amb el somni d’ozestudi. I ens alegrem molt d’haver-ho fet una realitat, tant els que quedem des de l’inici i els que han emprès altres camins, com els que avui aporten noves i renovades energies a l’estudi.

Hem après molt –moltíssim- de clients, proveïdors, col·legues, companys i amics i no podem estar més agraïts. ozestudi ens ha fet madurar, créixer, ser millors persones i tenir més capacitat de crítica davant la vida.
És molt sincer dir que seguim sorprenent-nos de tot el que hem aconseguit sabent tan poc. Per a nosaltres el disseny segueix sent un llibre per escriure, encara que a diferència de molts altres que avui especulen tant amb la nostra professió, nosaltres sabem quin llibre és i paraula a paraula, projecte a projecte, seguim desvetllant el seu argument.
Celebrar anys ens ha tenyit el cabell de blanc al compàs de cadascun dels projectes realitzats i els seus problemes (que sempre existeixen) però també ens ha donat molt. Una vintena d’anys dedicats al disseny és un temps més que suficient per avalar un treball fet amb rigor i afecte que tenim ple dret de reivindicar –i gaudir- més enllà de la incorrecció política que suposa ser l’àvia d’un mateix.

Vint anys… Dissenyar no és fàcil, gens fàcil. Dur a terme un projecte i la seva gestió, des de la idea inicial fins al seu plantejament i posterior fabricació i llançament al mercat, sent responsables de cadascuna de les etapes així com de la realització de la totalitat de la documentació i informació que el composa, com pot entendre’s, és complex. I si li sumem el salt mortal amb doble tirabuixó que suposa multiplicar simultàniament aquesta feina -perquè mai tenim sobre la taula un únic projecte-, ho és encara més. Però això és dissenyar i aquest ha estat el nostre compromís i la nostra responsabilitat amb el disseny. Ens hem divertit, hem après i seguim aprenent, i això té un valor incalculable. Té un valor tal, que ha merescut la pena fer el camí, i en reconèixer-ho, tot el viscut i les decisions preses tenen sentit. Sense cap dubte, cometríem els mateixos errors vint anys després.

Ara tenim bastant clar què és dissenyar i ens sentim també enormement agraïts que molts de vosaltres compartiu avui la nostra visió i pensament perquè això fa Disseny més enllà de dissenyar: Fa un Disseny per a tots.

Una abraçada molt forta i moltes gràcies per ser-hi.