Bye bye plàstics d’un sol ús.

El Parlament Europeu ha prohibit a partir del 2021 certs productes de plàstic d’un sol ús. Sembla que comencem a passar pàgina dels temps del “usar i tirar” i que ho hem hagut de fer per imposició legal mitjançant l’articulació d’una llei dissenyada per a tal efecte. En qualsevol cas, sigui com sigui, és realment una molt bona notícia per tots i també ho és per al disseny industrial.

Segurament no som molt conscients però són milions els objectes d’un sol ús, com els bastonets de les orelles, les canyetes per beure, els plats de plàstic, les safates de productes alimentaris i un llarguíssim etcètera, els que diàriament comprometen un futur més net per a tots. La xifra espanta tant com la constatació del desgast dels nostres entorns naturals, vitals per a la nostra pròpia supervivència.

Durant les últimes dècades s’ha parlat molt sobre la responsabilitat del disseny en referència a la sostenibilitat i el medi ambient i hem estat, tradicionalment, el focus de moltes de les crítiques generalitzades que han deixat entreveure el poc coneixement que es té de la nostra disciplina, que sempre ha lluitat pel benestar humà, intrínsecament lligat amb el medi ambient. No neguem que des del nostre sector també existeix la mala praxi però és, creieu-nos, ínfimament menor que el coneixement que tots els dissenyadors tenim sobre l’impacte de les nostres respostes artificials.

Per al disseny industrial res ha de canviar. Dissenyar un got, una bossa o un cobert de plàstic, sigui per usar-se una vegada o cent, no canvia la metodologia ni el procés de disseny. És més, aquesta prohibició hauria de generar nous projectes i plantejaments dels quals es beneficiaria tot el sector. Potser ara se’ns escolti una miqueta més.

Així que els que hem de començar a canviar realment el xip abans del 2021 som els usuaris, que amb els nostres petits gestos podem fer molt i sobretot les empreses fabricants que han d’entendre que no tot val.

Estem preparats?